Previous Page  28-29 / 36 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 28-29 / 36 Next Page
Page Background

28

Debre’de yer alır. Kıyıda iklim tipik bir hafif Akdeniz iklimi

olup kışlar ılık ve yağışlı, yazlar ise güneşli ve oldukça kuru

geçmektedir.

Ekonomi

Serbest piyasa ekonomisine geçtikten sonra büyüme

uluslararası para kuruluşlarının yardımlarına, yabancı

ülkelerde yaşayan Arnavutların gönderdikleri paralara ve

inşaat işlerine dayanmaktadır. Nüfusun üçte biri hâlâ

gayrisafi millî hâsılanın dörtte birini sağlayan tarım işlerinde

çalışmaktadır. Tarım sektörü yüzde 22 ile eskiden olduğu gibi

gayrisafi millî hâsıla içerisinde önemli bir yere sahiptir. En

büyük pay yüzde 46.4’le hizmet sektöründe olurken, yüzde

14.3’le inşaat sektörü onu takip etmektedir. Sanayinin payı

yüzde 9.7, taşımacılığın payı ise yüzde 8.9’dur.

Geleneksel bir tarım ülkesi olan Arnavutluk’ta tarım, ülkenin

çok önemli sektörlerinden birisidir. Ülke yüzölçümünün

yaklaşık dörtte biri tarım alanı olarak kullanılabilir

durumdadır. Hava koşulları her türlü tarımı ve hayvancılığı

yapmaya müsaittir. Toprak kalitesi bölgeden bölgeye değişim

göstermektedir. Arnavutluk’un dış ticaretindeki en önemli

ortakları İtalya, Yunanistan, Almanya ve Türkiye’dir.

Nüfus

1923’te 800 bin kişi civarında olan Arnavutluk nüfusu, 2017

yılında 3 milyon 47 bin 982 kişiye ulaşmıştır. Nüfusun

yaklaşık yüzde 83’ünü Arnavutlar, geri kalan bölümünü ise

Rumenler, Yunanlar, Romanlar, Sırplar, Makedonlar ve

Karadağlılar oluşturur. Ülkede konuşulan dil Arnavutçadır.

Günümüz Arnavut diline uygun olarak yazılmış ilk belge 1462

yılına rastlamaktadır. 1908 Manastır Ulusal Kongresi’nde

Arnavut alfabesinin 36 harften oluşması ve Latin alfabesinin

kullanılması kararlaştırılmıştır. Ülke nüfusunun yaklaşık

yüzde 60’ı Müslüman, yüzde 17’si ise Hıristiyandır. Hıristiyan

nüfus arasında Ortodoks mezhebi Katolikliğe nazaran daha

baskındır.

Arnavutluk’ta genel okuryazarlık oranı yüzde 98.7’dir.

Kentsel alanlara doğru 1990’larda büyük nüfus hareketleri ile

eğitim hizmetleri dönüşüm geçirmiştir. Ekim 1957’de kurulan

Tiran Üniversitesi, Arnavutluk’un en eski üniversitesidir.

Arnavutluk mutfağı, Akdeniz ve Balkan mutfaklarının bir

sentezi niteliğindedir. Tarihsel arka plan ile sıkı bir bağ

içerisinde gelişmiştir. Bu açıdan Yunan, İtalyan ve Osmanlı

etkisini görebilmek mümkündür. Arnavut mutfağında ana

öğün öğle yemeğidir. Salatalar, domates, salatalık, taze

yeşilbiber gibi taze sebzeler ile zeytin, zeytinyağı ve tuz

sıklıkla kullanılmaktadır. Dıraç, Avlonya ve Sarande gibi kıyı

kentlerinde ise deniz mahsulleri mutfağı gelişmiştir. Dağlık

kesimlerde ise tütsülenmiş et tüketimi fazladır.

Adriyatik kıyıları, yeşille mavinin

kucaklaştığı tabiat harikaları

Tiran’ın kuzeyindeki Kruje Kalesi

ya da Türkçe ismiyle Akçahisar