TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
Spor Toto Süper Lig Analiz
Yerli stoper ve forvet sancısı
1.12.2016
Spor Toto Süper Lig AnalizYerli stoper ve forvet sancısı

Spor Toto Süper Lig'de bu sezon uygulanan 14 yabancı kuralının sahaya yansıması, takım başına ortalama 6.1 yabancı oyuncu oynatılması oldu. 18 takımın ideal 11'lerindeki toplam 198 oyuncunun 110'u yabancı, 88'i ise yerli. Mevkiler üzerinden bakıldığında ise en dramatik durum forvet ve stoperlerde ortaya çıkıyor. Ligimizdeki kanat oyuncularının yüzde 61.1'i, stoperlerin yüzde 63.9'u, santrforların yüzde 73.7'si Millî Takımımızda oynama niteliğine sahip değil.

Yazı: Mazlum Uluç

Yabancı oyuncu sayısı, futbolla ilgilenenlerin her daim üzerinde tartıştığı bir konu. Geçmişte ülke federasyonları bu konuda korumacı politikalar izleyip yabancı oyuncuya sınırlama getirirken, kendi oyuncularının önünü açmayı ve dolayısıyla millî takımlarını da güçlü kılmayı hedefliyordu. Ancak Bosman Kararı'nın ardından ortaya çıkan tablo Avrupa Birliği üyesi ülkeler için yabancı sınırlamasını adeta anlamsız hale getirdi. Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin, mesela İspanya'nın bir takımı, isterse kadrosunun tamamını Avrupa Birliği'ne üye diğer ülkelerin oyuncularıyla kurabiliyor. Bu durum da kulüpler arasında bir haksız rekabete yol açıyor. Ülkesinde yabancı oyuncu sınırlaması olan kulüpler, kendilerini diğerlerinin karşısında dezavantajlı olarak görüyor ve futbol federasyonlarına yabancı sınırlamasının esnetilmesi ve hatta kaldırılması yolunda baskı yapıyor. Kulüpler açısından bakıldığında önemli olan önce kendi liginde sonra da bu yolla gideceği Avrupa kupalarında başarılı olmak. Bu başarıyı da gerekirse tamamı yabancı oyunculardan kurulu kadrolarla elde etmekte bir beis görmüyorlar. Türkiye açısından da durum tam da böyle bir manzara arz ediyor. Kulüplerin yabancı sınırlamasının kaldırılmasını istemelerindeki bir başka faktör ise yerli oyuncuların fiyatlarının giderek yükselmesi. Kulüpler yabancı oyuncu sayısındaki üst sınırın yükseltilmesi sayesinde fiyat rekabetinin artacağını ve dolayısıyla daha düşük maliyetli takımlar kurabileceklerini düşünüyor. Tüm bu veriler ışığında Türkiye Futbol Federasyonu da kulüplerin istediği sayıda yabancı oyuncuyla sözleşme imzalayabilmesine, bu oyuncuların 14'üne lisans çıkarabilmesine ve 18 kişilik maç kadrolarında da 11 yabancı oyuncu bulundurabilmesine geçen sezondan bu yana fırsat tanıdı. Biz bu araştırmada, yabancı oyuncu sayısının 14'e çıkarılmasının ardından başlayan ikinci sezonu hem kulüplerimiz hem de Millî Takımımız açısından incelemek istedik. Takımların 11'lerinde kaç yabancı, kaç yerli oyuncu oynuyor sorusunun yanı sıra hangi mevkilerde durumun ne olduğunu da ortaya koymayı arzu ettik.

Bu araştırmayı yaparken oyuncuların vatandaşlıklarının yanı sıra Türk Millî Takımı'nda oynayabilme durumlarını da göz önünde bulundurduk. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da olan ancak başka ülkelerin millî takımlarında forma giydikleri için Türk Millî Takımı'nda oynama şansları bulunmayan Eren Derdiyok, Gökhan İnler, Tolgay Arslan, Aziz Behiç, Deniz Yılmaz gibi isimleri "yerli" kategorisinde değerlendirmedik. Bir başka parametremiz ise şu oldu: Takımların bugüne kadar oynadıkları maçlarda en fazla şans bulan oyunculardan oluşan 11'ler çıkardık ve bu 11'leri baz aldık. Mesela Beşiktaş'ın sağ bekinde Andreas Beck, Gökhan Gönül'den daha fazla şans bulduğu için ilk on bire onu yerleştirdik.

Yüzde 55.5 yabancı

Spor Toto Süper Lig'in en göz önündeki verisi, ideal 11'lerin yüzde 55.5'inin yabancı oyunculardan oluşması. 18 takımımızın ilk 11'lerinde 198 oyuncu forma giyiyor ve bu oyuncuların 110'u yabancı, 88'i ise yerli. Takımların ilk 11'lerinin tamamını yabancı oyunculardan kurma imkânları olduğunu düşünürsek, hiçbir takımın böyle bir yola gitmediğini de görüyoruz. 110 yabancı, takım başına 6.1 lejyonerle oynandığını gösteriyor ki; bu rakam 8 yabancıya izin verildiği 2014-15 sezonunda 5.18 olarak gerçekleşmişti. Yani 8 yabancıdan 14 yabancıya uzanan serbestlik içinde takımların ilk 11'lerinde yer alan yabancı oyuncuların sayısında sadece 1 kişilik artış oldu.

Kalede yerliler önde

Gelelim yabancı oyuncuların Millî Takımımıza oyuncu seçme noktasındaki etkilerine. Bu doğrultuda hangi mevkilerde kaç yerli, kaç yabancı oyuncunun forma giydiğine göz atalım ve kalecilerle başlayalım. Kalede yerlilerin üstünlüğü var. 18 takımımızdan 11'inin kalesini yerli, 7'sinin kalesini ise yabancı file bekçileri koruyor. Ligin zirvesinde yer alan takımlardan Medipol Başakşehir'in kalecisi Volkan Babacan, uzun zamandır sürdürdüğü istikrarlı çizgisiyle Millî Takımımızın da değişmez ismi olmayı başardı. Diğer yerli kaleciler ise Akhisar Belediyespor'dan Fatih Öztürk, Atiker Konyaspor'dan Serkan Kırıntılı, Aytemiz Alanyaspor'dan Haydar Yılmaz, Bursaspor'dan Harun Tekin, Fenerbahçe'den Volkan Demirel, Gaziantepspor'dan Gökhan Değirmenci, Kardemir Karabükspor'dan Ahmet Şahin, Kasımpaşa'dan Ramazan Köse, Kayserispor'dan Muammer Yıldırım ve Trabzonspor'dan Onur Kıvrak. Osmanlıspor'da Hakan Arıkan'ın hatırı sayılır sayıda maça çıktığını, ancak Aytemiz Alanyaspor'da Zdenek Zlemal'ın, Gaziantepspor'da da Charles Idandje'ın yerli kalecileri zorladığını da hatırlatalım.

Bekler dengeli

Kaleciler kadar olmasa da her iki kanattaki bekler de Millî Takım için alternatif sunabiliyor. Sağ bekte 9, sol bekte de 8 yerli oyuncu forma giyiyor. Yerlilerin oranı sağ bekte yüzde 50, sol bekte ise yüzde 44.4. Önce sağ bekler üzerinden gidelim. Bursaspor'da Serdar Kurtuluş, Çaykur Rizespor'da Orhan Ovacıklı, Fenerbahçe'de Şener Özbayraklı, Galatasaray'da Sabri Sarıoğlu, Gençlerbirliği'nde Ahmet Oğuz, Kardemir Karabükspor'da Hakan Aslantaş, Kayserispor'da Levent Gülen, Medipol Başakşehir'de Uğur Uçar ve Trabzonspor'da Zeki Yavru, teknik direktörlerinin ilk tercihleri. Ayrıca Beşiktaş'ta Gökhan Gönül, Bursaspor'da Ertuğrul Ersoy, Kardemir Karabükspor'da Kerim Zengin, Medipol Başakşehir'de Cenk Ahmet Alkılıç, Osmanlıspor'da da Muhammed Bayır sağ bekte küçümsenmeyecek kadar forma şansı bulan diğer yerli alternatifler. Muhammet Bayır'ın Osmanlıspor'da zaman zaman sol bekte de görev aldığının altını çizip şimdi defansın soluna da bir göz atalım.

Bu bölgede de 8 yerli oyuncu teknik direktörlerinin ilk tercihleri olarak şans buluyor. Akhisar Belediyespor'da Kadir Keleş veya son dönemde Ömer Bayram, Antalyaspor'da Rıza Çalımbay'dan sonra sürekli oynamaya başlayan Sakıb Aytaç, Beşiktaş'ta sakatlanana kadar o bölgeyi tapulayan Caner Erkin, Fenerbahçe'de Hasan Ali Kaldırım, Gençlerbirliği'nde Uğur Çiftçi, Kayserispor'da Anıl Karaer, Medipol Başakşehir'de Eren Albayrak ve Trabzonspor'da Mustafa Akbaş ağırlıklı olarak oynayan sol bekler. Ayrıca Fenerbahçe'de İsmail Köybaşı, Kayserispor'da Ufuk Budak, Medipol Başakşehir'de de Ferhat Öztorun forma şansı bulan diğer yerli sol bekler.

Stoperlerin üçte ikisi yabancı

Yerli alternatiflerinin en zayıf olduğu bölgelerden biri stoper mevkiî. Ne yazık ki bu bölgede yabancı oyuncuların ezici bir çoğunluğu göze çarpıyor ve Millî Takım için seçme alternatifleri azalıyor. 18 takımda iki stoper mevkiindeki 36 formadan sadece 13'ünü yerli oyuncular giyerken, 23 forma yabancı oyuncuların sırtında taşınıyor. 18 takımdan 7'sinin iki stoperi de yabancı. Adanaspor'da Mauricio Ramos, Ousmane Viera, Antalyaspor'da Chico-Diego, Aytemiz Alanyaspor'da Kenneth Omerouo-Abdoulaye Ba, Beşiktaş'ta Marcelo-Dusko Tosic, Fenerbahçe'de Simon Kjaer- Martin Skertel, Kasımpaşa'da Kenny Otigba-Titi ve Kayserispor'da Kana Biyik-Larrys Mabiala ikililerinin arasına yerli oyuncu giremiyor. Hatta Adanaspor, Antalyaspor, Alanyaspor, Beşiktaş ve Fenerbahçe'de bu yabancı stoperlerin alternatifleri de yine yabancı oyuncular.

İki stoperi de yerli olan iki takım Gaziantepspor ve Akhisar Belediyespor. Gaziantepspor'da bu sezon kaptan Elsaya Süme'nin yanında geçen sezonlarda sağ bek olarak izlediğimiz Barış Yardımcı oynuyor. Akhisar Belediyespor'da da Douglao'nun kadro dışı kalmasının ardından Caner Osmanpaşa'nın partneri Serdar Kesimal oldu. Atiker Konyaspor'da Ali Turan, Bursaspor'da İsmail Konuk, Çaykur Rizespor'da Ümit Kurt, Galatasaray'da Hakan Balta, Gençlerbirliği'nde Ahmet Yılmaz Çalık, Kardemir Karabükspor'da Barış Başdaş, Medipol Başakşehir'de Yalçın Ayhan, Osmanlıspor'da Numan Çürüksu ve Trabzonspor'da da Uğur Demirok sürekli oynayan yerli stoperler. Bu arada Osmanlıspor'da da zaman zaman Numan Çürüksu'nun yanında Aykut Demir'in görev aldığını ve Başkent ekibinin de iki yerli stoperle oynadığını eklemeden geçmeyelim.

Orta sahada bolluk var

Yerli oyuncuların yabancılara baskın çıktığı tek bölge orta saha. Bu bölgede ilginç bir biçimde yerli oyuncu hâkimiyeti bulunuyor. Orta sahada görev yapan 53 oyuncunun 28'i yerli, 25'i ise yabancı. Bu da yerli oyuncular lehine yüzde 51.8'lik bir üstünlük anlamına geliyor. Yalnız buradaki ince ayrıntı, defansif orta sahalarda ezici bir üstünlük kuran yerli oyuncuların, ofansif orta sahalarda yabancı oyuncuların gerisinde kalması. Şimdi yerli orta saha oyuncularına daha yakından bakalım. Adanaspor'da iki ön libero da yerli. Bu bölgede Tevfik Altındağ ve Bekir Yılmaz forma giyiyor, önlerinde ise Vladimir Koman oynuyor. Akhisar Belediyespor'da tam tersi bir durum var. Ön liberolar iki yabancı; N'Guemo ve Custodio, ofansif orta saha ise Soner Aydoğdu ya da son maçlarda olduğu gibi Özer Hurmacı. Antalyaspor'da Zeki Yıldırım ve Charles ön libero mevkiini paylaşırken forvetin arkasında Deniz Kadah oynuyor. Atiker Konyaspor'da iki ön libero da yerli; Volkan Fındıklı ve Ali Çamdalı. Ofansif orta saha rolünü ise ağırlıklı olarak Boşnak Amir Hadziahmetovic üstleniyor. Aytemiz Alanyaspor'da da ön libero Isaac Sackey ve İsmail Aissati tarafından paylaşılırken, santrfor arkasında dikkat çekici bir isim olan Emre Akbaba forma giyiyor. Beşiktaş'ta bu bölge yabancılara emanet. Atiba Hutchinson'ın yanı sıra Türk vatandaşı olan Tolgay Arslan ve Gökhan İnler Millî Takımımızda oynayabilme yeterliliğine sahip değil. Forvet arkasını ise başlangıçta Andreas Talisca tapulamış görünüyordu. Ancak Talisca'nın sakatlığında Oğuzhan Özyakup'a yeni bir şans doğduğunu söyleyebiliriz. Bursaspor'da Merter Yüce ve Şamil Çinaz ön libero bölgesinde Ricardo Faty'ye üstünlük sağlamış görünüyor. Ofansif orta saha görevi ise Batalla'ya tapulu. Çaykur Rizespor'da orta saha üçlüsünün sadece birisi yerli. Ön libero ikilisinden birinde Robin Yalçın forma giyiyor. Fenerbahçe'de orta saha üçlüsünün tek yabancısı Josef de Souza. Mehmet Topal-Ozan Tufan ikilisinden Ozan'ın sakatlanması ise yerli oyuncular adına önemli bir eksiklik. Galatasaray'da ön libero bölgesini Selçuk İnan ve Tolga Ciğerci doldururken ofsansif orta saha rolünü Wesley Snejider oynuyor. Gaziantepspor'da da benzer bir durum var. Arkada Abdülkadir Kayalı-Muhammed İldiz yerli ikilisi, önde Anton Putsila. Gençlerbirliği'nde de yerliler Selçuk İnan ve İrfan Can Kahveci ile Michel Landel karşısında 2-1 önde. Kardemir Karabükspor'da Ceyhun Gülselam orta sahadaki tek yerli. Kasımpaşa'da da bu bölgede Abdullah Durak veya Veysel Sarı ile bir yerli rol kapabiliyor. Çift santrforlu Kayserispor'da ise iki orta sahadan biri Kubilay Sönmez. Diğer formayı Samba Sow ile Srdan Mihajlovic paylaşıyor. Medipol Başakşehir'de Emre Belözoğlu ve Mahmut Tekdemir ön libero rollerini üstlenirken, santrforun arkasında Mossoro görev yapıyor. Osmanlıspor'da da benzer bir manzara var. Arkada Mehmet Güven ve Musa Çağıran, önde Badou Ndiaye. Trabzonspor'da ise ön liberoyu Okay Yokuşlu ile Ogenyi Onazi paylaşırken, önde Mehmet Ekici oynuyor. Ancak Onazi'nin formasını zaman zaman Aytaç Kara'nın giydiğini ve Trabzonspor'un tamamen yerli bir orta saha ile oynadığını da söyleyebiliriz.

Kanatlarda durum kritik

Hücum bölgesinin iki kanadında ise durum yerli oyuncular lehine pek de parlak bir görüntü vermiyor. Bu bölgedeki 36 formalık rolün sadece 14 formasını yerli oyuncular doldururken, diğer 22 forma yabancı oyuncuların sırtında bulunuyor. Hücum bölgesinin kanatlarda ağırlıklı olarak oynama şansı bulabilen 14 yerli oyuncu Adanaspor'dan Cem Özdemir, Akhisar Belediyespor'dan Ömer Bayram, Atiker Konyaspor'dan Ömer Ali Şahiner, Beşiktaş'tan Olcay Şahan, Çaykur Rizespor'dan Ahmet İlhan Özek ve Emrah Başsan, Fenerbahçe'den Volkan Şen, Galatasaray'dan Yasin Öztekin, Gençlerbirliği'nden Serdar Gürler ve Aydın Karabulut, Kasımpaşa'dan Tunay Torun, Kayserispor'dan Deniz Türüç, Medipol Başakşehir'den Cengiz Ünder ve Trabzonspor'dan Yusuf Erdğan. Antalyaspor, Aytemiz Alanyaspor, Gaziantepspor, Kardemir Karabükspor, Osmanlıspor ve Deniz Yılmaz'ın Azerbaycan adına oynamasıyla birlikte Bursaspor'da kanatlar tamamen yabancı oyuncuların kontrolünde.

En acıklısı santrfor

Mevkiler arasında yerli oranının en düşük olduğu bölge ise santrfor. Kayserispor çift santrforla oynadığı için 19 formanın bulunduğu bu mevkide sadece 5 yerli oyuncu görev yapabiliyor. Diğer 14 santrfor ise yabancı oyunculardan oluşuyor. Süper Lig'in ağırlıklı olarak oynayabilme şansı bulan yerli santrforları Beşiktaş'ta Cenk Tosun, Bursaspor'da Kubilay Kanatsızkuş, Kasımpaşa'da Adem Büyük, Kayserispor'da ikiliden biri olan Umut Bulut, Medipol Başakşehir'de Mehmet Batdal. Gaziantepspor'da Nabil Ghilas'la çekişen İlhan Parlak'ı da yerli santrforlara altıncı isim olarak eklemek mümkün. Bu arada durumun vahametini ortaya koymak için tabloyu biraz daha açalım. Galatasaray'da İsviçre Millî Takımı'nda oynadığı için ay-yıldızlı forma altında yararlanma imkânımız bulunmayan Eren Derdiyok forma giyerken, alternatifleri Alman Podolski ve İzlandalı Sigthorsson. Fenerbahçe'de Robin van Persie'nin alternatifleri Emmanuel Emenike, Fernandao, Moussa Sow hatta Aatif Chahechouhe. Gençlerbirliği'nde Bogdan Stancu yoksa Vedat Muric var. Trabzonspor'da Hjun-Juk Sun'dan sonra Muhammet Demir'e sıra gelebilmesi için arada Dami N'Doye bulunuyor. Osmanlıspor'da Pierre Webo'nun peşinde Raul Rusescu ve Cheick Diabate sıralanıyor. Beşiktaş'ta Cenk Tosun'un formasını kapmak için Vincent Aboubakar bekliyor. Çaykur Rizespor'da Kweuke'nin alternatifi Patryk Tuszynski. Adanaspor'da Magaye Guaye yoksa Edgar Silva var. Antalyaspor'da Eto'o'nun yedeği M'Billa Etame. Kısacası bunca santrfor bolluğu içinde yerli isimlere rastlamak hiç de kolay görünmüyor.

Yabancı cenneti Alanyaspor

Alanya, yabancı turistlerin en fazla rağbet ettiği beldelerimizden biri. Bu turistik beldemizin futboldaki temsilcisi Aytemiz Alanyaspor da kadrosundaki yabancı sayısıyla bu yoğunluğu birebir yansıtıyor. Süper Lig'de bulunan 18 takımdaki 198 formadan 110'unu yabancı, 88'ini ise yerli oyuncuların giydiğini ve takım başına düşen yabancı oyuncu sayısının 6.1 olduğunu daha önce vurgulamıştık. Yabancı oyuncu oranının en yüksek olduğu takım da Aytemiz Alanyaspor. Teknik direktörlüğünü Hüseyin Kalpar'ın yaptığı Akdeniz ekibinin ideal on birinde, kalede Zdenek Zlamal'a iki maçlık üstünlük sağlayan Haydar Yılmaz ve ofansif orta saha Emre Akbaba dışındaki bütün oyuncular yabancı. Akdeniz ekibinin bu alandaki rekoru ise 31 Ekim 2016 günü Kasımpaşa deplasmanında oynanan maçta geldi. Hüseyin Kalpar'ın öğrencileri bu maça ilk 11'inde Emre Akbaba dışında 10 yabancı oyuncuyla çıktı. Aytemiz Alanyaspor'un ardından ilk 11'lerinde en fazla yabancı oyuncu kullanan dört takım, 8'er yabancıyla Adanaspor, Antalyaspor, Beşiktaş ve Osmanlıspor. Bu takımlardan Beşiktaş, ligde değilse bile Şampiyonlar Ligi'nde Napoli ile Vodafone Stadı'nda oynadığı maça tamamen yabancı oyunculardan kurulu bir 11'le çıkarak tarihe geçti. Siyah-beyazlı takımın o maçtaki kadrosunda Türk vatandaşları Tolgay Arslan ile Gökhan İnler vardı ama iki oyuncu da başka ülkelerin millî takımlarında forma giydikleri için Türk Millî Takımı'nda oynama yeterliliğine sahip değildi.

Bu takımların ardından ise 7'şer yabancı 4'er yerli oyuncuyla sahaya çıkan Kardemir Karabükspor ve Kasımpaşa, 6'şar yabancı, 5'er yerli oyuncuyla oynayan Atiker Konyaspor, Çaykur Rizespor, Galatasaray ve Gaziantepspor sıralanıyor.

Yerlilerin kalesi Başakşehir

Spor Toto Süper Lig takımları arasında ilk 11'lerinde yerli oyuncuları yabancı oyuncuların sayısını geçen yedi takım bulunuyor. Bu takımlar Medipol Başakşehir, Gençlerbirliği, Trabzonspor, Bursaspor, Fenerbahçe, Akhisar Belediyespor ve Kayserispor. Medipol Başakşehir, bu alanda 1 numaralı koltukta oturuyor. Abdullah Avcı yönetiminde istikrarlı bir yapıya bürünen ve son iki sezonu dördüncü sırada tamamlamayı başaran Başakşehir, bu sezon daha büyük hedeflerin peşinde koşuyor. Üstelik turuncu-lacivertli takım bu başarılarını, ilk 11'inde sadece üç yabancı oyuncuya yer vererek elde ediyor. Medipol Başakşehir'in kalesini, Volkan Babacan koruyor. Savunma dörtlüsündeki oyuncuların üçü de yerli. Sağ bek Uğur Uçar, stoper Yalçın Ayhan ve sol bek Eren Albayrak'ı, Rumen stoper Alexandru Epureanu tamamlıyor. Orta sahadaki üç oyuncudan ikisi Emre Belözoğlu ve Mahmut Tekdemir. Santrfor arkasında ise Brezilyalı Marcio Mossoro forma giyiyor. Sağ açıkta Edin Visca oynarken santrfor Mehmet Batdal ve sol kanat oyuncusu Cengiz Ünder de Başakşehir'in yerli kadrosunun önemli aktörleri arasına isimlerini yazdırıyor.

Başakşehir'in ardından Gençlerbirliği de 7 yerli oyuncunun yer aldığı kadrosuyla dikkat çekiyor.

Gençlerbirliği'nin yerli bankoları Ahmet Oğuz, Ahmet Yılmaz Çalık, Uğur Çiftçi, Selçuk Şahin, Serdar Gürler, İrfan Can Kahveci ve sakatlığını atlatıp sürekli oynamaya başlayan Aydın Karabulut. Bu oyuncuları İsveçli kaleci Johannes Hopf, Belarus stoper Sergey Politevich, Gineli orta saha oyuncusu Michel Landel ve Rumen santrfor Bogdan Stancu tamamlıyor.

Bu sezon bazı maçlara 8 yerli, 3 yabancıyla çıkan Trabzonspor'un ağırlıklı 11'i ise 7 yerli, 4 yabancı oyuncudan oluşuyor. Özellikle savunma bölgesinde yerli ağırlığı dikkat çekiyor. Kaleyi Onur Kıvrak korurken, Zeki Yavru, Uğur Demirok, Jan Durica ve Mustafa Akbaş'tan oluşan dörtlü savunmanın tek yabancı oyuncusu Slovak stoper Jan Durica. Kadronun diğer banko yerlileri Okay Yokuşlu, Mehmet Ekici ve Yusuf Erdoğan. Hücum bölgesine yaklaştıkça takımın yerli oranı da azalıyor ve ortaya Ogenyi Onazi, Matus Bero, Fabian Castillo, Hyun-Jun Suk veya Dame N'Doye isimleri çıkıyor.

Teknik direktörlüğünü Hamza Hamzaoğlu'nun yaptığı Bursaspor'da 6 yerli, 5 yabancı oyuncu forma giyiyor. Harun Tekin, Serdar Kurtuluş, İsmail Konuk, Merter Yüce, Şamil Çinaz ve Kubilay Kanatsızkuş ilk 11'in 6 yerli ismi. Tomas Sivok, Batalla ve Jonathan del Valle'nin yanı sıra Avustralya Millî Takımı'nda oynayan Aziz Behiç ile Azerbaycan Millî Takımı'nda oynayan Deniz Yılmaz da Millî Takımımız açısından "yabancı" kategorisine giriyor.

Fenerbahçe'de ise yerli-yabancı dengesi, van der Wiel'in kadro dışı bırakılıp Şener Özbayraklı'nın oynamaya başlamasının ardından yerliler lehine 6'ya 5 değişti. Sarı-lacivertlilerin kalesini Volkan Demirel korurken, savunmanın kanatlarında da Şener Özbayraklı ve Hasan Ali Kaldırım yer alıyor. Stoperler ise Danimarkalı Kjaer ve Slovak Skertel. Orta sahada Mehmet Topal'ın yanı sıra sakatlanan kadar Ozan Tufan değişmez isimdi. Bu bölgenin üçüncü oyuncusu ise Brezilyalı Jozef de Souza. Hücum üçlüsünde ise tek yerli Volkan Şen. Diğer iki oyuncu Hollandalı Jeremain Lens'le Nijeryalı Emenike veya son dönemde Hollandalı Van Persie.

Akhisar Belediyespor'da yerliler lehine dengenin değişmesi, Douglao'nun yerine Serdar Kesimal'ın on bire girmesiyle gerçekleşti. Kayserispor'da ise bu denge bıçak sırtında duruyor. Orta sahada Kubilay Sönmez oynarsa yerliler, Mihajlovic oynarsa yabancılar ağır basıyor.

Yerli ve yabancı oyuncu sayılarının başarıyı ne kadar etkilediğini mutlak bir kesinlikle söylemek kolay değil. Ancak şu cümleleri kurmak haksızlık olmaz: "Medipol Başakşehir örneği, çoğunluğu yerli oyuncularla oluşan bir takımın da başarılı olabileceğine kanıt olarak gösterilebilir. Aytemiz Alanyaspor, Adanaspor ve Antalyaspor örnekleri de yabancı oyuncu ağırlıklı takımların mutlaka üst sıraları zorlayacağı gibi bir algıyı ortadan kaldırabilir."