TR
EN
Site İçi Arama
Detaylı Arama
Kaleciler 26 saat çaldı ! (STSL Değerlendirme) 1.07.2014
Kaleciler 26 saat çaldı ! (STSL Değerlendirme)
90 dakikalık bir maçın neredeyse yarısı oyunun dışında geçiyor. Bir de oyunun içinde olduğunu sandığımız pasif dakikalar var. Topun kalecilerin kontrolünde bulunduğu bölümler gibi… Geride bıraktığımız sezonda tam 26 saat 9 dakika boyunca top kalecilerde kaldı. Kardemir Karabükspor'un Hollandalı kalecisi Boy Waterman topa 2 saat 2 dakika sahip oldu.

Yazan: Mazlum Uluç / TamSaha

Yazıyı E-Dergi formatında okumak için tıklayınız...

Futbolun 22 oyuncuyla 90 dakika oynanan ve sonunda Almanların kazandığı bir oyun olduğunu söyleyen İngilizlerin ünlü golcüsü Gary Lineker, topun oyunda kaldığı süreyi hiç hesaba katmadan kitabî bir dille konuşmuş. Futbolun 90 dakika süren bir oyun olduğu doğru ancak auttu, taçtı, kornerdi, fauldü derken o 90 dakikanın büyük bir bölümü heba olup gidiyor aslında. İşe Spor Toto Süper Lig açısından bakarsak, bir 90 dakika boyunca topun oyunda kaldığı süreler 45 dakikayı ancak buluyor. Yani oyunun yarısı "çalınıyor" demek mümkün. Peki, seyircinin çalınan dakikaları 45 dakikayla sınırlı mı? Bu soruya farklı bir açıdan cevap aramaya çalıştık ve "hayır" sonucuna ulaştık. Nasıl mı? Anlatalım…

Futbolsever için oyunun en keyifsiz anları sadece topun oyunun dışına gittiği ya da kullanılacak atışlar nedeniyle duraksadığı bölümler değildir. Bir de topun kalecinin kontrolünde olduğu dakikalar vardır ki; tribünlerin en fazla protesto ettiği bölümler de onlardır işte. Hele bir de takımınız skor tabelasında geriye düşmüş ve rakip kaleci de topu oyuna sokma konusunda ağır davranmaya başlamışsa tepkiler ayyuka çıkar. Futbolseverlerin bir kısmı skor telaşıyla olsa da büyük bir bölümü oyundan keyif almak için topun bir an önce aktif hâle geçmesini bekler. Ama gelin görün ki oyunun oldukça ciddi bir dilimi kalecilerin elinde heba olup gider.

Şimdi sözlerden rakamlara geçelim ve ne demek istediğimizi daha net biçimde ortaya koyalım. Spor Toto Süper Lig'de bu sezon 306 tane 90 dakika oynandı. Yani futbolseverler sezon boyunca toplam 459 saatlik bir ligi takip etti. Bu 459 saatin yaklaşık yarısında, yani 230 saatinde top oyunda kalmadı. Geriye kalan bölümün 26 saatini ise kaleciler harcadı! Evet, yanlış okumadınız, ligimizde görev yapan 45 kaleci, bu sezon toplam 26 saat 9 dakika topla oynadı. Zaten ligin en fazla topla oynayan oyuncuları listesinin ilk üç basamağını da çarpıcı bir biçimde kaleciler işgal ediyor. Ligin istatistik verilerini tutan Fstats'ın listesinde "topla oynama" bölümüne girdiğinizde bir oyuncuya ulaşabilmek için önce üç kaleciyi aşmanız gerekiyor. Listenin ilk üç basamağında Kardemir Karabükspor'dan Boy Waterman, Kasımpaşa'dan Andreas Isaksson ve Torku Konyaspor'dan Charles Itandje sıralanıyor.

Ligin hiç dakika kaçırmadan oynayan tek oyuncusu Boy Waterman'ın topla oynama süresi tam 2 saat, 2 dakika, 29 saniye. Yani Waterman maç başına 4 dakika 16 saniye gibi bir süre boyunca topa sahip olmuş. Waterman'ın ardından, sahada kaldığı 2880 dakikalık sürenin 1 saat 43 dakika 41 saniyesinde topla oynayan Kasımpaşa kalecisi Andreas Isaksson geliyor. Onun maç başına topa sahip olma süresi de 3.5 dakikayı buluyor. Torku Konyaspor kalecisi Charles Itandje ise sahada kaldığı 2960 dakika boyunca Isaksson'dan sadece 1 saniye daha kısa bir süre topa sahip olmuş ve hemen hemen İsveçli meslektaşıyla aynı istatistiğe sahip. Bu üçlünün ardından gelen Sivasspor'un gol kralı forveti Aatıf Chahechouhe'nun topla oynama süresi ise 1 saat 37 dakika 51 saniye.

Bu arada ilginç verilerden biri de aynı takımın iki kalecisi arasındaki topla oynama farkı. Kayseri Erciyesspor'da sezonun ilk yarısında 1710 dakika kalede kalan Bojan Jorgaceviç topla 40 dakika 53 saniye oynarken, ikinci yarıda takımın kalesini daha az süre koruyan ve 1350 dakika sahada kalan Gökhan Değirmenci 48 dakika 53 saniyelik topla oynama süresiyle meslektaşını oldukça geride bırakmış.

Kardemir Karabükspor açık ara

Oyunun temposunu düşürmenin bir yolu da topun kalecilerin ayağında fazla kalması olarak görülebilir ve bazı teknik adamlar da tercihlerini bu yönde kullanabilir. Teknik direktörü bu konuda böyle bir karar vermiş midir bilemeyiz ama Kardemir Karabükspor, kalecisinin topla oynama süresinde açık ara liderliği elinde bulunduruyor. Takımların kalesinde zaman zaman oynayan farklı isimlerin topa sahip oldukları süreyi toplayarak elde ettiğimiz verilerde ortaya çıkan tablo, kalecisi 2 saat 2 dakika 29 saniye topla oynayan Kardemir Karabükspor'u takip eden ikinci takımın, 1 saat 48 dakika 48 saniyelik süreyle Kasımpaşa olduğu. Kalecisi topu en çabuk oyuna sokan takım ise Beşiktaş. Topun Tolga Zengin ve sadece 88 dakika oynayan Cenk Gönen'in kontrolünde kaldığı süre yalnızca 1 saat 5 dakika 59 saniyeyle sınırlı ki, ilk sıradaki Kardemir Karabükspor'la arada neredeyse 1 saate yakın fark oldukça çarpıcı. Beşiktaş'ın ardından ise Bursaspor (1:08:51), Sivasspor (1:11:05) ve Fenerbahçe (1:12:48) kalecileri topla daha az oynayan takımlar olarak göze çarpıyor.