TR
EN
Fikstürler
Puan Cetvelleri
UEFA Regions' Cup:
İstanbul'da Amatör Şampiyonlar Ligi
29.06.2017
UEFA Regions Cup: İstanbulda Amatör Şampiyonlar Ligi

Türkiye Futbol Federasyonu'nun ev sahipliğinde ülkemizde ilk kez düzenlenen UEFA Regions' Cup, 1 Temmuz Cumartesi günü başlıyor. 9 Temmuz Pazar günü oynanacak final maçıyla sona erecek turnuvaya, Avrupa'nın en iyi 8 amatör takımı katılıyor. Türkiye'yi İstanbul Bölge Karması'nın temsil edeceği UEFA Regions' Cup'la ilgili detaylı bilgiler şöyle:

UEFA Regions' Cup tarihçesi

UEFA uluslararası bir amatör futbol şampiyonası düzenlemeyi 1965 yılında kararlaştırdı ve 1966-1967 döneminde UEFA Amatör Kupası başlattı. Ancak, o dönem ülkeler arasındaki amatör futbol anlayışının farklı olmasından, özellikle doğu bloku ülkelerindeki futbolcuların tamamen amatör ve İskandinav ülkelerinin üst liglerindeki birçok oyuncunun amatör statüde olmasından dolayı önce şampiyonadaki format değiştirildi, daha sonra da şampiyonaya ara verildi.

Futbolun yalnızca çok üst düzey kulüp ve futbolcular tarafından oynanmadığı ve Avrupa'da kayıtlı futbolcuların yaklaşık %95'inin amatör olarak futbol oynadığı gerçeğinden hareket ederek, kıta içinde yeniden bir amatör futbol şampiyonası düzenlenmesi 1996 yılında kararlaştırıldı ve UEFA Bölgeler Kupası 1999 yılında başlatıldı. Ancak, UEFA Bölgeler Kupası'nın milli takımlar düzeyinde değil, bölge takımlarının katılımı ile yapılması, yalnızca, Malta ve San Marino gibi coğrafi ve nüfus açısından daha küçük ülkelerin şampiyonaya amatör milli takımları ile katılması kararı verildi. UEFA'ya üye diğer federasyonların, önce ülke düzeyinde bölge karmalarından oluşan bir turnuva düzenleyip, bunun birincisinin UEFA Bölgeler Kupası'na katılması öngörüldü.

UEFA Bölgeler Kupası'nın fikir babası olarak Kuzey İrlanda Futbol Federasyonu eski başkanı ve UEFA Gençler ve Amatör Futbol Komitesi eski başkanı Jim Boyce gösterilmekte. Kendisi UEFA Gençler ve Amatör Futbol Komitesi Başkanı olarak son kez 9. UEFA Bölgeler Kupası'nı verdikten sonra, söz konusu komitedeki görevi sona erdiği için, UEFA Bölgeler Kupası'na da veda etti. Jim Boyce, UEFA Bölgeler Kupası'nı "Amatör Futbolcuların Şampiyonlar Ligi" olarak tanımlarken, "Bu turnuva, amatör olarak futbol oynayanlara bir Avrupa müsabakasına katılma, yeni ülkeler görme ve yeni dostluklar edinme fırsatı vermektedir, uzun yıllar sürmesini diliyorum" ifadeleriyle dikkat çekti. Jim Boyce'un görevi bırakmasından sonra, UEFA Gençler ve Amatör Futbol Komitesi Başkanlığı'nı Macaristan'dan Sandor Csanyi üstlendi. Aynı komitede Türkiye'den Mustafa Eröğüt de bulunuyor.

2016-17 UEFA Bölgeler Kupası ile şampiyona 10. kez düzenlenmiş olacak. Final turnuvalarının düzenlendiği ülkeleri ve şampiyon takımları gösteren tablo şu şekilde:

YIL

EV SAHİBİ

KAZANAN TAKIM

2017

TÜRKİYE

2015

İRLANDA CUMHURİYETİ

EASTERN REGION (İRLANDA CUMHURİYETİ)

2013

İTALYA

VENETO (İTALYA)

2011

PORTEKİZ

BRAGA (PORTEKİZ)

2009

HIRVATİSTAN

CASTILLA Y LEON (İSPANYA)

2007

BULGARİSTAN

DOLNOSLASKI (POLONYA)

2005

POLONYA

BASQUE COUNTRY (İSPANYA)

2003

ALMANYA

PIEMONTE VALLE D'AOSTA (İTALYA)

2001

ÇEK CUMHURİYETİ

MORAVIA (ÇEK CUMHURİYETİ)

1999

İTALYA

VENETO (İTALYA)

Turnuvanın formatı

UEFA Bölgeler Kupası her 2 yılda bir düzenlenen ve UEFA'ya üye federasyonların kendi ülkelerindeki bölge karmaları arasından birinci olanların katıldığı, Avrupa Kıtası'ndaki en iyi amatör takımları bir araya getirmeyi amaçlayan bir amatör futbol şampiyonasıdır.

UEFA öncelikle her üye federasyona şampiyonaya katılıp katılmayacağını sormakta. 2016-17 UEFA Bölgeler Kupası'na 38 üye federasyon iştirak etti ve takımlarını gönderdi. UEFA Bölgeler Kupası üç aşamadan oluşuyor; ön eleme turu, eleme turu ve finaller. Önceki yıllarda, şampiyonaya en az katılan federasyonların takımları ön eleme turunda yer almaktaydı. Ancak, UEFA 2014-2015 döneminden itibaren puan sistemi uygulamasını başlattı. O tarihten itibaren ön eleme turu, UEFA Bölgeler Kupası'nda en düşük puana sahip federasyonların bölge karmaları arasında oynanmakta. Dörder takımlı iki grup şeklinde oynanan ön eleme turunun birincileri, kura çekimi daha önce yapılan eleme turuna dâhil olmakta. Eleme turu ise yine dörder takımlı sekiz grup üzerinden, gruptaki takımlardan birinin ülkesinde oynanmakta ve sekiz grup birincisi finallere katılmaya hak kazanmaktadır.

UEFA, finallerin yapılacağı ülkeye karar verdikten sonra, öncelikle kura çekimi gerçekleştirilmekte ve finalistler dörder takımlı iki grupta yer almaktadır. Grup maçlarının bitiminden sonra, iki grup birincisi final maçında karşılaşarak, kazanan takım UEFA Bölgeler Kupası şampiyonu olmaktadır. Grup ikincileri ise şampiyonanın üçüncüsü olarak bronz madalya alıyor.

UEFA Bölgeler Kupası maçlarında milli takım forması yerine federasyon forması kullanılıyor, milli marş çalınmamakla birlikte, ülke bayrağı yerine bölgesel federasyon bayrağı göndere çekiliyor.

Türkiye ve UEFA Regions' Cup

Türkiye, UEFA Bölgeler Kupası'na 6. kez katılıyor. 1999 yılında ilk kez düzenlenen UEFA Bölgeler Kupası'nda Türkiye adına Marmara Bölge Karması yer aldı. Gürcistan'ın Tiflis kentinde düzenlenen eleme turu maçları sonunda dördüncü sırada yer alan takımımız finallere kalamadı. Uzunca bir süre ara verildikten sonra, 2008-2009 şampiyonasına ülkemiz adına yine Marmara Bölge Karması katıldı ve Litvanya'nın Kaunas kentinde düzenlenen ön eleme turunu birinci bitirerek Rusya'nın Nizhi Novgorod kentinde düzenlenen eleme turuna kaldı. Ancak eleme grubunu ikinci sırada bitiren takımımız finallere yükselemedi. 2010 yılında Federasyonumuza bağlı tüm bölgelerin karma takımları arasında Türkiye şampiyonası yapılması kararı alındı. Bu şampiyonayı birinci bitiren Ankara Bölge Karması 2010-2011 UEFA Bölgeler Kupası'na katılma hakkı kazandı. Önce Hırvatistan'ın Split kentinde oynanan ön eleme turunu ve sonra da Slovenya'nın Murska Sobota kentinde düzenlenen eleme turunu birinci bitirerek finallere kaldı ve bu şekilde ön eleme turundan finallere kalan ilk ve tek takım oldu. Ankara Bölge Karması, 2011 yılında Portekiz'in Braga kentinde oynanan finallerde grubunu üçüncü sırada bitirdi. Sonraki yıl Türkiye birinciliğini alan İstanbul Bölge Karması, 2012-2013 UEFA Bölgeler Kupası'na katıldı. İstanbul'da oynanan ön eleme turunu ikinci sırada bitiren İstanbul Bölge Karması üst tura yükselemedi. 2014-2015 UEFA Bölgeler Kupası'nda ülkemizi tekrar Ankara Bölge Karması temsil etti. Ön eleme turuna katılmayan Ankara Bölge Karması, Malta'da düzenlenen eleme turunda birinci olarak İrlanda Cumhuriyeti'nin başkenti Dublin'de yapılan finallere kaldı ve grubunda ikinci olarak bronz madalyayı elde etti. Ankara Bölge Karması ayrıca hem turnuvanın Fair Play ödülünü kazandı ve hem de futbolcusu Salim Uzun turnuvanın gol kralı oldu. Türkiye birincisi olup 2016-2017 UEFA Bölgeler Kupası'na katılan İstanbul Bölge Karması da Moldova'da düzenlenen eleme turunu birinci bitirip 2017'deki finallere katılmaya hak kazandı.

UEFA Bölgeler Kupası'ndaki puan sıralaması son üç yılın puanları dikkate alınarak hesaplanıyor. İstanbul Bölge Karması'nın finallere kalmasıyla, ülkemizin sıralamadaki yeri de yükselecek. Böylece, önümüzdeki turnuvada ön eleme turu oynamayacağız gibi turnuvaya katılacak olan takımımız da kura çekimine seri başı olarak girebilecek.

UEFA Bölgeler Kupası'na katılımımızı gösteren tablo şu şekilde:


YIL

KATILAN TAKIMIMIZ

ÖNELEME-ELEME TURU

FİNALLER

2016/17

İSTANBUL BÖLGE KARMASI

Eleme turunu birinci bitirdi

Finallere kaldı

2014/15

ANKARA BÖLGE KARMASI

Eleme turunu birinci bitirdi

Avrupa 3.sü oldu

2012/13

İSTANBUL BÖLGE KARMASI

Öneleme turunu ikinci bitirdi

-

2010/11

ANKARA BÖLGE KARMASI

Öneleme ve eleme turlarını birinci bitirdi

Grubunda 3.oldu

2008/09

MARMARA BÖLGE KARMASI

Öneleme turunu birinci bitirdi, eleme turunu ikinci bitirdi

-

2006/07

KATILMADIK

2004/05

KATILMADIK

2002/03

KATILMADIK

2000/01

KATILMADIK

1999

MARMARA BÖLGE KARMASI

Eleme turunu dördüncü bitirdi

-





Futbolcu uygunluğu

Futbolcu uygunluğunun başlıca şartı, Bölgeler Kupası'na katılacak takımların hiçbir zaman profesyonel olmamış ve profesyonel liglerde oynamamış amatör futbolculardan oluşmalarıdır. Bu futbolcuların 19 yaşından gün almış ve 40 yaşından küçük olmaları gerekmektedir. Futbolcuların en az 2 yıldan beri aynı bölgede tescilli bulunmaları zorunludur. Bölge Karmasındaki futbolcuların en az üç farklı takımdan seçilmiş olmaları gerekmektedir. Yabancı uyruklu futbolcular aynı koşulları yerine getirmeleri koşuluyla Bölge Karmalarının UEFA Bölgeler Kupası maçlarında yer alabilir.


2017 finalleri grupları

A Grubu

B Grubu

İSTANBUL (Türkiye)

CASTİLLA Y LEON (İspanya)

INGULEC (Ukrayna)

OLOMOUC (Çekya)

ZAGREB (Hırvatistan)

REGİON 2 (İrlanda)

LISBOA (Portekiz)

SOUTH REGİON (Rusya)

2017 finalleri fikstürü

Tarih

Maç

Stadyum

1 Temmuz 2017-15:00

Zagreb-Lisboa

Riva/TFF

1 Temmuz 2017-15:00

Castilla y Leon - Olomouc

Maltepe Hasan Polat

1 Temmuz 2017-18:15

Region 2 - South Region

Sarıyer Yusuf Ziya Öniş

1 Temmuz 2017-18:15

İstanbul-Ingulec

Riva/TFF

3 Temmuz 2017-15:00

Ingulec-Lisboa

Riva/TFF

3 Temmuz 2017-15:00

Castilla y Leon-Region 2

Maltepe Hasan Polat

3 Temmuz 2017-18:15

Olomouc-South Region

Sarıyer Yusuf Ziya Öniş

3 Temmuz 2017-18:15

İstanbul- Zagreb

Riva/TFF

6 Temmuz 2017-15:00

South Region- Castilla y Leon

Riva/TFF

6 Temmuz 2017-15:00

Olomouc- Region 2

Maltepe Hasan Polat

6 Temmuz 2017-18:15

Ingulec-Zagreb

Sarıyer Yusuf Ziya Öniş

6 Temmuz 2017-18:15

Lisboa-İstanbul

Riva/TFF

9 Temmuz 2017-16:30

FİNAL
A Grubu 1.'si-B Grubu 1.'si

Riva/TFF

Orjinal boyutları için tıklayınız
Orjinal boyutları için tıklayınız