Page 36-37 - TÜRKİYE - ÇEK CUMHURİYETİ

Basic HTML Version

36
Sanat kenti Prag
Ülkenin en önemli flehri, zaman zaman nam› Çek Cumhu-
riyeti’nin de önüne geçen, Prag. Yüz Kuleli Kasaba olarak
bilinen kent, geçmiflte Mozart’tan Beethoven’a birçok sa-
natç›ya ilham veren bir flehir. 1 milyon 500 bin kifliye ev sa-
hipli¤i yapan Prag’da, baleden konsere, tiyatrodan operaya
keflfedilecek birçok kültürel aktivite düzenleniyor. fiehre ha-
yat veren Vltava Nehri, Prag’›n en önemli simgelerinden bi-
ri. Nehrin üzerinde, Karl Köprüsü bulunuyor. ‹nflaas›na, IV.
Karl taraf›ndan, y›ld›z falc›lar›n›n da uygun gördü¤ü tarihte
bafllanan köprü, 1357-1400 y›llar› aras›nda tamamland›.
516 metre uzunlu¤unda, 10 metre geniflli¤indeki Karl Köp-
rüsü, bugün flehre gelen turistler tara-
f›ndan en çok ra¤bet gören yerlerden
biri. Ayr›ca köprünün üzerinde ço¤u
barok stilinde olan 30 heykel bulu-
nuyor. Köprüde yer alan, entelektü-
ellerin bulufltu¤u Cafe Slavya; Naz›m
Hikmet, Franz Kafka gibi edebiyatç›-
lar› a¤›rlam›fl önemli bir mekân. Hat-
ta söylentilere göre; Naz›m Hikmet,
Prag fliirini bu kafede kaleme ald›:
P›ra¤’da bir yandan a¤ar›yor ortal›k
Bir yandan da kar ya¤›yor
Sulu sepken
Kurfluni
P›ra¤’da a¤›r a¤›r ayd›nlan›yor barok;
Huzursuz, uzak
Ve yald›zlar›nda kararm›fl keder.
Ölen bir y›ld›zdan uçup gelen kufllara benziyor.
Dördüncü fiarl Köprüsünde heykeller
Ülkenin önemli turistik merkezlerinden bir baflkas›, kapl›ca-
lar ve flifal› sular›yla ünlü Karlovy Vary. 1918’de Kemal Ata-
türk’ün tedavisi için buraya geldi¤i ve k›sa bir süre bölgede
kald›¤› biliniyor. Tedavi sürecinde, Atatürk’ün kald›¤› otel,
bugün kentte müze olarak kullan›yor.
Sebzeye hasret Çek mutfa¤›
Son olarak Çek mutfa¤›ndan bahsedecek olursak, genel iti-
bariyle et a¤›rl›kl› bir kültürün hâ-
kim oldu¤unu söyleyebiliriz. Ye-
meklerin ço¤u domuz, s›¤›r, bal›k
ya da di¤er av hayvanlar›n›n etini
içeriyor. Et d›fl›nda hamur, patates
ve pilav, Çek mutfa¤›nda s›kça ter-
cih edilen yiyecekler aras›nda.
Hatta et yemeklerinin ço¤u bu yi-
yeceklerle birlikte servis ediliyor.
Macaristan’dan gelen, etin ekmek
hamurlar›yla birlikte et sosunun
içinde haz›rland›¤› “gulafl” ad›n›
verdikleri yemek, Çekler taraf›n-
dan en s›k tüketilen yiyeceklerden
biri.